Mijn kat wil niet spelen; mijn kat is te lui; mijn kat heeft zoveel speelgoed waar ze niet mee speelt; mijn kat kan naar buiten; ik speel maar ze heeft geen interesse, enz.
Klinken deze situaties je bekend in de oren, dan kan het goed zijn dat je niet op de juiste manier met je kat speelt. Daarom geef ik je 5 speelfouten mee die katten als 'not done' zien. Op deze manier hoop ik jou te triggeren om het spel met je kat op de juiste manier aan te gaan.

Speelfout 1: Het speeltje voor het gezicht houden.

Wist je dat katten van dichtbij eigenlijk niet goed zien? Wanneer ze achter een muisje aangaan zien ze deze ook bewegen vanop een afstand. Als ze de muis bijna te pakken hebben, schieten de snorharen en reuk in gang om de prooi te localiseren. Wanneer je een speelhengel of speelgoedje recht voor hun gezicht houdt zullen ze er wel eens tegen meppen. Maar zeg nu zelf, echt uitdagend is dit niet.

Je kan best “prooien” laten bewegen vanop een afstand. Je kan met je hengel bewegen en rondlopen zodat je kat erachteraan moet lopen. Je kan de “prooi” op een afstand wat op de grond laten wiebelen, net zoals een muisje dat bezig. Je kat zal zich gaan focussen, snorharen gaan naar voren, wiggelen met de poep om elk moment in de aanval te schieten en de klauwen uitzetten om de prooi te grijpen.

 

#Poewzbellini heeft een vogeltje in het zicht.
#Poewzbellini heeft een vogeltje in het zicht.

 

Speelfout 2: Een berg doodliggend speelgoed.

Je leest het goed. Doodliggend. Ik verwijs hiernaar omdat jouw kat een prooi vangt en doodt. Deze zal niet meer bewegen, waardoor je kat hier ook totaal geen interesse meer in heeft. Vanzelf terug in actie schieten doet de berg speelgoed helaas niet. Je kat verliest hierdoor alle interesse in de speeltjes omdat deze niet bewegen, niet interessant ruiken en altijd hetzelfde zijn.

Om verveling van je kat tegen te gaan, kun je al het speelgoed verdelen in categorieën: rollend speelgoed; grote trappelkussens; speelhengels; kleine pluchen speeltjes, enz. Voorzie elke dag 1 nieuw speeltje per categorie op een nieuwe locatie in het huis. Het voorgaande speelgoed ruim je iedere ochtend op. Op deze manier blijft je kat zijn speelgoed interessant vinden.

Anneleen Bru schrijft in haar boeken van “I Love Happy Cats” hoe je zo een ideale speelkoffer kunt aanleggen. Je kan deze boeken hier vinden.

Speeltjes teruggevonden op de vloer.

 

Speelfout 3: Je speelt met je katten met maar 1 speeltje.

Je denkt nu zeker, huh? Ik speel met mijn katten en het is nog niet goed.  Super dat je de tijd neemt om met je katten te spelen. Maar wist je dat je hiermee bepaalde katten uitsluit? De meest zelfzekere katten zullen als eerste komen spelen. Zij krijgen hun prikkels en beweging, maar waarschijnlijk zit er ook nog een timide kat op de achtergrond. Het lijkt dat deze niet wilt spelen, maar het zal eerder een verlegen katje zijn dat haar beurt afwacht. En net op dat moment dat zij hoopt te kunnen spelen leg jij de hengel weg. Ooooooooh zielig toch nu je dit weet?

Spelen al je katten wel terwijl je met één hengel bezig bent, dan loopt je de kans dat ze perongeluk op elkaar springen of ongewenst bezeren. Hierdoor verhoog je het stressniveau van je kat, en dit kan nadelige gevolgende hebben op hun relatie onderling. Je kan best in elke hand één hengel nemen en beide katten entertainen.

Om er helemaal zeker van te zijn dat al je katten speelminuten krijgen kan je best afzonderlijk spelen. Zo krijgt ieder katje zijn privé speeltijd met het baasje.

#Poewzrosé speelt het liefst op de krabpaal. Ik laat dan speeltje voorbij vliegen.
Deel dit artikel: