Vijf veelgemaakte fouten tijdens het spelen met je kat

Mijn kat wilt niet spelen, mijn kat is te lui, mijn kat heeft zoveel speelgoed waar ze niet mee speelt, mijn kat kan naar buiten, ik speel maar ze heeft geen interesse, enz. Weet je echt zeker dat je kat niet wilt spelen? En wanneer je speelt met je kat doe je dit juist? Ik geef jullie daarom 5 spelfouten mee in de ogen van jouw kat. Op deze manier hoop ik jouw te triggeren om het spel met je kat aan te gaan.

Speelfout 1: Het speeltje voor het gezicht houden. Wist je dat katten van dichtbij eigenlijk niet goed zien? Wanneer ze achter een muisje aangaan zien ze deze ook bewegen vanop een afstand. Als ze de muis bijna te pakken hebben, schieten de snorharen en reuk in gang om de prooi te localiseren. Wanneer je een speelhengel of speelgoedje recht voor hun gezicht houdt zullen ze er wel eens tegen meppen. Maar zeg nu zelf, echt uitdagend is dit niet.

Je kan best “prooien” laten bewegen van op een afstand. Je kan met je hengel bewegen en rondlopen zodat je kat erachteraan moet lopen. Je kan de “prooi” op een afstand wat op de grond laten wiebelen, net zoals een muisje dat bezig. Je kat zal zich gaan focussen, snorharen gaan naar voren, wiggelen met de poep om elk moment in de aanval te schieten en de klauwen uitzetten op de prooi te grijpen.

Speelfout 2: Een berg doodliggend speelgoed. Je leest het goed doodliggend. Ik verwijs hiernaar omdat jou kat een prooi vangt en doodt. Dan is het het dood, toch? Deze zal niet meer bewegen, waardoor je kat hier ook totaal geen interesse meer in heeft. Vanzelf terug in actie schieten doet de berg speelgoed helaas niet. Je kat verliest hierdoor alle interesse in de speeltjes omdat deze niet bewegen, niet interessant ruiken en altijd hetzelfde zijn.

Goed nieuws! Je mag alle speeltjes opruimen en verzamel op tafel. Hierna kan je eens gaan kijken wat je allemaal hebt. Je kan de speeltjes indelen in categoriën: rollend speelgoed, grote trappelkussens, speelhengels, kleine pluche speeltjes, hervulbare speeljes en andere.  Voorzie elke dag 1 nieuw speeltje per categorie op een nieuwe locatie in het huis. De oude speeltje kan je bijvoorbeeld elke ochtend opruimen. Op deze manier blijven de speeltjes interessant.

Interessant toch? Wil je hier graag verder op werken? Dan kan je een speelgoedkoffer aanleggen welke het speelniveau van je kat zal omhoog tillen. Hoe je een speelgoed koffer aanlegd kan je terug vinden in de ‘I Love Happy Cats’ boeken van Anneleen Bru. Deze kan je hier in de shop kopen.

Speelfout 3: Je speelt met je katten, met maar 1 speeltje. Je denkt nu zeker, huh? Ik speel met mijn katten en het is nog niet goed.  Super dat je de tijd neemt om met je katten te spelen. Maar wist je ook dat je hiermee ook katten uitsluit? De meest zelfzekere katten zullen als eerste komen spelen met je. Zij krijgen hun prikkels en beweging, maar waarschijnlijk zit er ook nog een kat op de achtergrond. Het lijkt dat deze niet wilt spelen, maar het zal eerder een verlegen katje zijn dat haar beurt afwacht. En net op dat moment dat zij hoopt te kunnen spelen leg jij de hengel weg. Ooooooooh zielig toch nu je dit weet?

Spelen al je katten wel terwijl je met één hengel bezig bent, dan loopt je de kans dat ze perongeluk op elkaar springen of ongewenst bezeren. Hierdoor verhoog je het stressniveau van je kat, en dit kan nadelige gevolgende hebben op hun relatie onderling. Je kan best in elke hand één hengel nemen en beide katten entertainen.

Om er helemaal zeker van te zijn dat al je katten speelminuten krijgen kan je best afzonderlijk spelen. Zo krijgt ieder katje zijn privé speeltijd met het baasje.

Speelfout 4: Je kat laten hijgen. Je kat focust zich een 3 à 4 tal minuten op een prooi. Dit meermaals per dag. Je kat een half uur aan een stuk uit te putten, waardoor hij begint te hijgen. Dit is niet ok. Je kat kan er niets aan doen dat er iets beweegt waar hij absoluut achteraan wilt gaan, dit zijn instincten. Jij als baasje moet dit bewaken en voorkomen.

Laserspeeljes zijn een bekent voorbeeld, je kat blijft maar lopen en spelen en springen. Leuk dat hij speelt, maar er is geen echte prooi om te winnen. Als je met lasers speelt doe dit gecontroleerd en zorg ervoor dat je kat na de speeltijd een leuke beloning krijgt. Want tijdens de jacht is de vangst ook een overwinning, alsook het einde van de jacht. Een snoepje of speeltje met valeriaan, kattenkruid of valeriaan kan hiervoor dienen.

Speelfout 5: Geen gebruik maken van geuren. Prooien hebben verschillende geuren. Een geur die anders is dan al de rest van de omgeving. Speeltjes die altijd maar in huis liggen, krijgen de geur van het huis. Hier is niets interessant aan.

Geuren kunnen katten stimuleren om te spelen. Een aantal bekende kruiden hiervoor zijn Valeriaan, Kattenkruid en Matatabi. Maar je ook ook gebruik maken van natuurlijke vachtgeuren zoals konijn, eekhoorn, schaap, runds, enz. Test bij jou kat uit, waar ze op reageert.

Je kan een aantal speeltjes in verschillende dozen steken waardoor de kruidengeuren overgaan op de speeljes. Hierdoor wordt je kat niet alleen getriggerd door nieuwe speeltjes die tevoorschijn komen, maar ook door de geuren ervan.

Meer handige tips om het spel te bevorderen van je kat en een speelgoedkoffer aan te leggen vind je in de ‘I Love Happy Cats’ boeken van Anneleen Bru. Verkrijgbaar in de shop.

×