Heeft jouw kat een assortiment aan speelgoed liggen waar ze met geen poot aan raakt? Kijkt jouw kat nauwelijks op wanneer je met een speelhengel langskomt? Dan kan het goed zijn dat je niet op de juiste manier met je kat speelt. Hoe doe je dat dan wel? Dat vertel ik je aan de hand van 5 fouten die onze kattenvrienden als ‘not done’ zien. Hopelijk neem je er wat tips uit mee om toe te passen op jouw lieve viervoeter.

1: Het speeltje recht voor het gezicht houden.

Wist je dat katten van dichtbij niet goed zien? Als ze op muizen jagen, zien ze deze bewegen vanop een afstand. Wanneer ze de muis bijna te pakken hebben, nemen hun snorharen en reukzin het over om de exacte locatie van de prooi vast te stellen.
Wanneer je een speelhengel of speelgoedje recht voor hun gezicht houdt, weten ze al meteen dat het in de buurt is en dat ze er totaal geen moeite meer voor moeten doen. Ze zullen er dan wel eens tegen meppen om jou tevreden te stellen, maar een uitdaging zien ze er alvast niet in.

Tips om het spelen met je kat te verbeteren

  1. Laat “prooien” bewegen vanop afstand. Beweeg en loop rond met je hengel zodat je kat achter je aan moet lopen.
  2. Simuleer een muisje in het gras door je hengel op afstand te laten wiebelen. Je kat zal zich erop focussen, in aanvalsmodus schieten en de klauwen uitzetten om de prooi te grijpen.
adoptiekatje Salsa spelend met denkspel voor katten

3: Telkens één speeltje gebruiken om met je katten te spelen.

Heb je meerdere katten? Dan kan het wel eens zijn dat je af en toe één van je viervoeters buitensluit. Zelfzekere katten komen altijd als eerste spelen. Zij krijgen hun dagelijkse prikkels en beweging, maar de verlegen katten blijven op de achtergrond. Je gaat er vast vanuit dat ze niet geïnteresseerd zijn omdat ze niet deelnemen aan het spel, maar niets is minder waar. Ze wachten hun beurt af. Net wanneer jij er genoeg van hebt, en het speelgoed weg legt, hopen zij ook even met je te kunnen spelen.

Spelen al je katten wel terwijl je met één hengel bezig bent, dan loop je de kans dat ze perongeluk op elkaar springen of elkaar ongewenst bezeren. Hierdoor verhoog je het stressniveau van je katten. Dit kan nadelige gevolgen hebben op hun relatie onderling. Je kan best in elke hand één hengel nemen en beide katten entertainen.

Tips om het spelen met je kat(ten) te verbeteren

Om er helemaal zeker van te zijn dat al je katten speelminuten krijgen kan je best afzonderlijk spelen. Zo krijgt iedere kat zijn privé-speeltijd met het baasje.

#Poewzrosé speelt het liefst op de krabpaal. Ik laat dan speeltje voorbij vliegen.

4: Je kat laten hijgen.

Je kat focust zich meermaals per dag een 3 à 4-tal minuten op een prooi. Je kat daarom een half uur aan een stuk uitputten, waardoor zij begint te hijgen, is niet oké. Je kat kan er niets aan doen dat er iets beweegt waar zij absoluut achteraan wil gaan, dit zijn haar instincten. Jij als baasje moet dit bewaken en voorkomen.

Laserspeeltjes zijn hiervan een bekend voorbeeld, je kat blijft maar lopen, spelen en springen. Leuk dat ze speelt, maar ze wint er geen echte prooi bij.

Tips om het spelen met je kat te verbeteren

Speel gecontroleerd met laserspeeltjes en beloon je kat na de speeltijd met een lekker snoepje.

5: Geen gebruik maken van geuren tijdens het spelen met je kat.

Prooien in het wild hebben verschillende interessante geuren. Speeltjes die dag in dag uit in huis liggen, krijgen de geur van het huis. Deze zijn dus saai.

Katten zijn geurgerichte dieren. Kruiden zoals Valeriaan, Kattenkruid en Matatabi of vachtgeuren van kleine knaagdieren, schaap of rund stimuleren je kat om haar speelgoed meer te gebruiken. Test eens uit waar jouw kat op reageert.

Verzamel het speelgoed in verschillende dozen waarbij je telkens een geur toevoegt. Deze gaat over op de speeltjes waardoor je viervoeter geïnteresseerd blijft.

Anneleen Bru omschrijft in haar boeken van “I Love Happy Cats” hoe je zo een ideale speelkoffer kunt aanleggen.

valeriaan